mandag 13. mai 2013

Hva er en rotfylling?

Rotfylling av en tann gjøres fordi nerven i en tann er blitt skadet eller er død. Dette skjer ved karriesangrep dypt ned i pulpa, og kan forekomme av harde slag mot tannen eller en bakterieinfeksjon. Rotfylling gjøres da for å beholde tannen og pulpa fjernes og erstattes med rotfylling. Hvis ikke behandlingen skjer tidlig nok kan man bli utsatt for tannbyll.

Før rotfylling kan gjøres må tannlegen åpne rotkanalen og fjerne betennelsen og desiinfisere denne. Hvis tannen er smertefri og kanalen er ren kan denne rotfylles. I de fleste tilfeller går dette bra etter en behandling men det forekommer også at man må behandle flere ganger og at man må gjennom en antibiotikabehandling. Det krever at man må behandle mer enn en gang og det blir ofte en kostbar behandling. Det kan også hende at tannlege ønsker å henvise deg til en endodontist, altså en spesialist.

En betent tann er ikke nødvendigvis alltid smertepåvirket og derfor er det viktig med tannlegekontroll da man ofte kan avdekke tannplager ved et rutinemessig røntgenbilde.

En rotfylling kan man også gjøre dersom man trenger en krone eller bro.